Шта треба да знате о дуванским и никотинским производима

Направите лични план за остављање пушења

План за остављање пушења може процес учинити лакшим и помоћи вам да истрајете у процесу током којег се можете
суочити са неким изазовима.
 
Пратитите следеће кораке како бисте направили лични план за остављање пушења.

Корак 1 од 5

Одредите датум када ћете оставити пушење

Важно је да у првом кораку донесете одлуку ког дана желите да престанете да пушите.
Пре него што одредите датум, прочитајте неколико савета у вези са одређивањем датума:

  • Након што сте се одлучили да престанете са пушењем, у року од две недеље одредите датум престанка.
  • Најбоље је одабрати дан током којег нећете бити под великим притиском. Тако ћете сву енергију моћи да уложите у почетак остављања дувана.
  • Размишљајте позитивно и припремите се за успех.
  • Изаберите датум/дан за који мислите да би вам био најмање стресан.
  • Одвикавање од пушења је много лакше уз подршку људи са којима живите, радите и/или проводите слободно време. Обавестите их да планирате да престанете да пушите и тражите њихову подршку. Често су људи спремни да вам пруже подршку, али не знају како то да ураде. Информишите их о томе како да вам на прави начин пруже подршку.


Корак 2 од 5

Размислите о вашим разлозима за остављање пушења

Изаберите ваше разлоге зашто желите да престанете да пушите. Ови разлози вам могу помоћи да останете мотивисани и на правом путу, посебно у тешким тренуцима процеса одвикавања од пушења.

Унапређење здравља
Ускоро постајем родитељ
Бољи физички изглед
Смета ми непријатан мирис
Уштеда новца
Не угрожавати здравље својих укућана и људи у окружењу
Све је више земаља и окружења на којима није могуће пушити
Напиши свој разлог
Корак 3 од 5

Израчунајте колико новца можете уштедети

Новац који потрошите сваког месеца на дуван и дуванске производе можете уштедети и/или потрошити на неке друге ствари које Вам могу причињавати задовољство, а не шкоде здрављу.

Израчунајте колико новца месечно трошите на дуван и дуванске производе.

Број дневно попушених цигарета
Цена пакле цигарета у РСД
Mесечно трошите на дуван и дуванске производе
Корак 4 од 5

Унапред се припремите за тешке ситуације

Људи обично пуше у одређеним ситуацијама: уз кафу, током паузе на послу, када се осећају депресивно, љутито или несигурно. Ако препознате ваше ризичне ситуације, можете унапред планирати како да реагујете.

Неким особама ће бити лако да престану да пуше, али велики број пушача ће се суочити са изазовима. Посебно је важно да се припремите за симпотме кризе. Размислите о томе како ћете се носити са различитим ситуацијама. Опште правило гласи: кретати се и усмерити размишљање ка другим стварима уместо о дувану. Када наступи потреба за дуваном, удахните дубоко, промените оно што радите или место где се налазите. То Вам може олакшати да скренете своје мисли док осећај жудње не прође. Упамтите – чак и најјача жудња за цигаретом ће трајати само неколико минута. Жваћите нешто, попут жвакаће гуме, или полако испијте чашу воде. Такође, можете попричати с пријатељем.

Унапред размислите о томе како ћете се носити са различитим ситуацијама. Изаберите неке од типичних ситуација које повезујете са пушењем, а ми ћемо вам дати савет како да их превазиђете.

Емоционални „покретачи”

Многи људи пуше када имају интензивне емоције. Емоционални „покретачи” вас подсећају како сте се осећали када сте пушењем покушавали да побољшате своје расположење или избегнете лоше расположење. Како се носити са њима? Рационализујте своје емоције, размислите о њиховом пореклу и постаните их свесни. Испробајте ове начине да се носите са емоционалним „покретачима”.

Навике као „покретачи”

Један од начина да победите ове „покретаче” је да прекинете њихову везу са пушењем и промените околности. Смислите и пренесите пажњу на нову активност, нађите замену, запослите руке, промените простор, крећите се.

Социјални „покретачи”

Социјални „покретачи” укључују друге људе који пуше у вашој близини, а то могу бити многи људи са којима проводите време, са чиме је тешко носити се. Нпр. одлазак у кафић или ресторан, на концерт или журку, или бити у друштву пријатеља који пуше. У почетку је најбоље да избегавате места на којима људи пуше, као и да замолите своје пријатеље да не пуше пред вама. Временом ће то постати много лакше. Реците породици и пријатељима да сте престали да пушите и замолите их за подршку. Промените начин на који проводите време на забавама и сличним ситуацијама, разговарајте са људима.

Симптоми кризе

Ако сте дуго пушач, ваше тело је навикло да добија редовну дозу никотина. Када престанете да пушите, вероватно ћете осећати жудњу за укусом цигарете, мирисом дима цигарете, руковањем цигаретама и прибором за пушење (упаљач, шибице), потребу да нешто урадите са рукама или устима, или ћете осећати општи немир. Скрените пажњу, радите нешто друго. Пронађите нешто што ће вам скренути пажњу са жудње. Информишите се о никотинској заменској терапији која може ублажити симпоме кризе (никотински фластери, жваке). Посаветујте се са лекаром или фармацеутом у вези са доступним лековима за престанак пушења и начинима коришћења и прописивања. Изаберите симптоме који ће се вероватно јавити и које желите да контролишете и направите план за управљање симптомима кризе.

Важно је и да сами препознате додатне ситуације које Вас могу подстаћи да пушите и да размислите како ћете се носити са симпотмима кризе.
Упишите и сами оно што је за Вас лично повезано са пушењем и шта можете у тој ситуацији урадити уместо пушења.

Наставите да покушавате нове ствари док не пронађете оно што Вама одговара.

Корак 5 од 5

Изаберите стратегије и алате који ће Вам помоћи да престанете да пушите.

Укључивање ових стратегија у Ваш персонални план за одвикавање од пушења може Вас држати на правом путу и повећати Ваше шансе да заувек престанете да пушите.

Стратегије које ћу примењивати