Шта треба да знате о дуванским и никотинским производима

Размишљате о престанку пушења

Пушење утиче на читаво тело. Уколико престанете, смањићете ризик од многих болести, а ако се разболите лечење неких болести ће бити лакше, а опоравак бржи. Пушач који остави дуван ће открити да му се радни учинак побољшава, док истовремено расте отпорност на болести.

При лечењу болести плућа посебно је важно престати с пушењем. Симптоми астме се, на пример, ублажавају, а дејство лекова се побољшава.

Остављање дувана је најзначајнији аспект лечења хроничне опструктивне болести плућа. Болест ће знатно спорије напредовати и јављаће се мање симптома и потребе за болничким лечењем. Уз побољшање отпорности организма ређе ће се јављати инфекције.

Када престанете с пушењем, вашем срцу ће бити лакше. Угљен-моноксид ће нестати из вашег организма по истеку првих 24 сата, чинећи да срце и читав организам лакше користе кисеоник.

У одсуству никотина, крвоток се побољшава. Престанак пушења снижава крвни притисак и пулс. Смањиће се ризик од аритмије. Остављање дувана повећава садржај тзв. доброг холестерола ХДЛ, а смањује и ризик блокаде срчаних артерија. Након годину дана, ризик од срчаног удара ће се вратити на ниво присутан код непушача.