Шта треба да знате о дуванским и никотинским производима

Недавно сте оставили пушење

Честитамо на одлуци да оставите пушење!

Након што сте начинили најзначајнији корак на том путу, потребно је да превазиђете кризне ситуације које вас могу навести да поклекнете, као и да се у случају да ипак поклекнете поново вратите својој одлуци да будете непушач.

Недавно сте оставили пушење

Благодети престанка пушења су скоро тренутне.

Након само 20 минута од престанка пушења пулс се успорава.
У року од 12 сати ниво угљен-моноксида у крви пада на нормале вредности.
У року од 2 до 12 недеља ваша циркулација и функција плућа се побољшавају.
У року од 1 до 9 месеци кашаљ и отежано дисање се смањују.
У року од 5–15 година ризик од можданог удара смањује се на ниво ризика који имају непушачи.
У року од 10 година стопа смртности од рака плућа је отприлике упола мања него код пушача.
У року од 15 година ваш ризик од срчаних болести је као код непушача.

Ако то није довољно, ево још неких разлога!

Дуван убија половину својих корисника. Употреба дувана у било ком облику уништава ваше здравље и проузрокује дуготрајне и тешке болести.

Употреба дувана погоршава сиромаштво јер су корисници дувана у много већем ризику да се разболе и прерано умру, што њиховим породицама намеће додатне трошкове за здравствену заштиту и ускраћује преко потребне приходе.

Употреба дувана доприноси сиромаштву преусмеравајући новац домаћинства за основне потребе, као што су храна и становање, на дуван.

Желите да будете добар пример својој деци, пријатељима и вољенима.

Употреба дувана одговорна је за 25% свих смртних случајева од рака у свету.

Пушачи имају већи ризик да развију тешки облик болести и умру од COVID-19.

Од употребе дувана све добија непријатан мирис: одећа, прсти, дах, једноставно речено све – од ваше коже до свих делова куће до којих дим допире. Дуван узрокује да зуби пожуте. Пушење дувана и употреба бездимног дувана узрокују лош задах.

Дуван поспешује стварање бора и због тога изгледате старије. Пушење узрокује прерано старење коже јер се троше протеини који кожи дају еластичност, исцрпљује се витамин А и ограничава проток крви.

Дуван кожу чини грубом и сувом, а боре су уочљивије око усана и очију.

Пушење дувана повећава ризик од развоја псоријазе, обољења коже које прате свраб и специфичне промене на кожи.

Преко милион непушача сваке године умире због изложености дуванском диму. Непушачи изложени дуванском диму ризикују да оболе од рака плућа.

Цигарете су и даље важан узрок случајних пожара и њима изазваних смртних случајева.

Изложеност дуванском диму повезана је са дијабетесом типа 2.

Пушење или коришћење е-цигарета у присуству деце угрожава њихово здравље и безбедност.

Деца пушача пате од смањене функције плућа, и уколико се настави изложеност то доводи до хроничних респираторних поремећаја у одраслом добу.

Деца млађа од две године изложена дуванском диму у кући имају већу вероватноћу да добију упалу средњег ува.

Престанком пушења бићете продуктивнији – нећете морати стално да прекидате посао који радите да бисте пушили.

Употреба дувана утиче на здравље и продуктивност радника, због чега они чешће изостају са посла.

Употреба дувана оптерећује економију због трошкова повезаних са лечењем болести услед употребе дувана и превремено изгубљених живота.

Пушачи чешће имају проблеме услед неплодности. Престанком пушења смањују се тешкоћа да се затрудни.Смањује се вероватноћа да настану превремени порођаји, да се роде бебе са малом телесном тежином и да настану побачаји.

Пушење може изазвати еректилну дисфункцију.

Пушење ограничава проток крви и отежава ерекцију. Пушење смањује број, покретљивост и облик сперматозоида код мушкараца.

Пушачи имају знатно већу вероватноћу од непушача да током живота оболе од рака плућа. Пушење дувана је његов основни узрок, те је преко две трећине смртних случајева од рака плућа широм света.

Сваки пети пушач ће током живота развити хроничну опструктивну болест плућа, посебно они који пуше од детињства и тинејџерских година, јер дувански дим значајно успорава раст и развој плућа.

Пушење може погоршати астму код одраслих, што ограничава њихову активност, доприноси инвалидитету и повећава ризик од тешких напада астме који захтевају хитно збрињавање.

Пушење дувана више него удвостручује ризик да туберкулоза пређе из латентног у активно стање, а познато је и да погоршава природну прогресију болести. Отприлике једна четвртина светске популације има латентну туберкулозу.

Само неколико цигарета дневно, повремено пушење или изложеност дуванском диму, повећавају ризик од болести срца. Пушачи дувана имају двоструко већи ризик од можданог удара и четвороструко већи ризик од болести срца.

Дувански дим оштећује срчане артерије, узрокујући накупљање плака и развој крвних угрушака, чиме се ограничава проток крви и на крају доводи до срчаних и можданих удара.

Дуван узрокује преко 20 врста рака.

Пушење и употреба бездимног дувана узрокују рак усне дупље, рак усана, грла (ждрела и гркљана) и једњака.

Пушачи су у знатно већем ризику од развоја акутне мијелоидне леукемије; рака носних и параназалних синуса; рака дебелог црева, бубрега, јетре, панкреаса, желуца или јајника; и рака доњег уринарног тракта (укључујући бешику, уретер и бубрежну карлицу).

Неке студије су такође показале везу између пушења дувана и повећаног ризика од рака дојке, посебно међу тешким пушачима и женама које почињу да пуше пре прве трудноће.

Пушење узрокује многе очне болести које, ако се не лече, могу довести до трајног губитка вида.

Код пушача се чешће него код непушача јавља старосна макуларна дегенерација, стање које резултира неповратним губитком вида.

Пушачи такође имају већи ризик од катаракте, замућења очног сочива које блокира светлост. Катаракта узрокује оштећење вида, а операција је једина опција за враћање вида.

Код одраслих пушача се чешће јавља губитак слуха.

Дуван оштећује готово сваки орган у телу.

Дугогодишњи пушачи у просеку изгубе најмање 10 година живота.

Са сваким удисајем дима цигарете токсини и канцерогени доспевају у организам, а познато је да најмање 70 хемијских материја из дувана и дуванског дима изазива рак.

Пушење је фактор ризика за деменцију.

Жене које пуше чешће имају болне менструације и теже симптоме менопаузе.

Употреба дувана повећава ризик од пародонталне болести, хроничне инфламаторне болести која уништава десни и виличну кост, што доводи до губитка зуба.

Код пушача постоји знатно већи ризик од компликација након хируршких интервенција него код непушача.

Састојци дуванског дима слабе имуни систем.

Пушачи који имају генетску предиспозицију за аутоимуне болести имају повишен ризик за настанак неколико обољења, као што су реуматоидни артритис, Кронова болест, бактеријски менингитис, постоперативне инфекције и малигне болести.

Дуван и никотин штете вашој беби.

Коришћење дувана и изложеност дуванском диму у току трудноће повећава ризик за смрт фетуса.

Жене које пуше или су изложене дуванском диму у току трудноће имају повећан ризик за настанак спонтаног побачаја.

Престанак пушења и заштита од изложености дуванском диму су посебно важни за жене у репродуктивном периоду које планирају да затрудне и током трудноће.

Дуван загађује животну средину.

Чишћење дуванског отпада плаћају државе и локалне заједнице, а не дуванска индустрија.

Опушци цигарета су међу најчешће баченим отпадом на свету и представљају најчешћи отпад који се сакупља на плажама и на обалама водених површина на свету.

У дуванским опушцима су идентификоване опасне материје, као што је арсен, олово, никотин и формалдехид. Ове материје из бачених опушака одлазе у водене површине и земљиште.

Већина цигарета са запали уз помоћ шибица или упаљача на гас. Ако се, на пример, једном дрвеном шибицом запале две цигарете, за шест билиона цигарета које се годишње попуше у свету уништи се око девет милиона стабала како би се произвело три билиона шибица.

Е-цигарете и загревани дувански производи могу да имају батерије које захтевају посебно одлагање, као што то захтевају и хемијске материје, паковања (дуванских производа) и друге неразградиве материје.

Дувански дим садржи три врсте гасова стаклене баште који загађују унутрашњу и спољашњу средину и то су: угљен-диоксид, метан и азотни оксиди. За производњу 300 цигарета потребно је једно дрво само за сушење листова дувана.

Подсетите се шта су симптоми кризе и како се изборити са њима

За већину људи, најизраженији симптоми кризе трају неколико дана до неколико недеља. Будите посебно свесни ствари које би могле изазвати жељу за пушењем током овог времена.

Велики број пушача покуша више пута да остави пушење пре него што заувек престанe да пуши. Чак и ако још нисте потпуно престали, знајте да свака цигарета коју не попушите помаже вам да будете здравији.

Ако то није довољно, ево још неких разлога!

Дуван убија половину својих корисника. Употреба дувана у било ком облику уништава ваше здравље и проузрокује дуготрајне и тешке болести.

Не заборавите да:

– Идентификујете покретаче тј. све оно што Вас „тера“ да пушите и научите начине да избегнете ове покретаче како бисте могли да останете непушач.

– Погледате листу ствари које можете да урадите када осетите жудњу за цигаретом, које сте унели у Ваш индивидуални план

– Већу вероватноћу да остану непушачи имају особе које током прве недеље не поклекну, а вероватноћа да заувек постанете непушач расте сваким даном од остављања цигарета

– Када поклекнете и попушите цигарету након што донесете одлуку да оставите пушење то не значи да нећете успети. Уместо да осуђујете себе, учите из искуства и поново покушајте

– Промене расположења представљају уобичајену појаву током остављања пушења. Стрес и лоше расположење су нормални делови живота. Можда сте научили да се носите са стресом и лошим расположењем тако што сте пушили, аи постоје начини за решавање ових ситуација без пушења. Проналажење нових, здравијих начина за суочавање са покретачима пушења и ситуацијама које потсећају на пушење може бити од помоћи током процеса одвикавања од пушења и за целокупан живот.

Размислите од коришћењу лекова за одвикавање од пушења и ублажавање жудње

Многи пацијенти ће оклевати пре доношења одлуке о употреби лекова предност ће дати одвикавању без ичије помоћи.
Због значаја престанка пушења и добити за здравље, уз истовремено информисање о безбедности лекова, треба да будете спремни да у консултацији са својим лекаром размотрите и употребу лекова за одвикавање од пушења.

Пушењу треба приступити као фактору ризика, а одвикавању од пушења треба као превенцији и лечењу хроничних незаразних обољења и фактора ризика, као што су висок крвни притисак, дијабетес или холестерол за које ће сваки лекар одредити адекватну терапију и направити план лечења. Важно је да се и лечењу зависности од дувана приступи са истом озбиљношћу као и у случају других обољења и фактора ризика.

Фармколошко лечење је значајна компонента лечења зависности од никотина. Постоје докази да коришћење фармакотерапије за одвикавање од пушења, може два или три пута, а у неким случајевима чак и четири пута, увећати шансе за успешно одвикавање од пушења. Лекови за одвикавање од пушења помажу пушачима тако што смањују нагон за пушењем и ублажавају симптоме кризе који се јављају приликом покушаја престанка пушења.

У претходних неколико година значајно је унапређено знање о адекватној примени фаркмакотерапије у максимизирању успешности престанка пушења. На повећање ефикасности лечења утицале су стратегије као што су прилагођавање доза лека индивидуалним потребама пацијента, продужавање терапије, комбиновање лекова и прилагођавање доза јачини симптома кризе или кориговање дозе како би се избегли споредни ефекти лека.

Надлежна тела на европском и националним нивоима су одобрила више лекова за престанак пушења.

У Србији су доступни никотинска супстиуциона (заменска) терапија, бупропион и цитизин. За неке од ових лекова потребан је рецепт лекара, а други се могу купити и без рецепта лекара. Без обзира о којим лековима се ради, посавејтуте се са лекаром о употреби ових лекова како бисте одабрали најбољу опцију за Вас. Као и у случају већине лекова, различите дозе одговарају различитим људима и стандардне препоруке могу одговарати неким пацијентима док је другима потребно продужено лечење како би дошли до жељеног циља, у овом случају потпуног престанка пушења. Неким пушачима је потребно више од једне врсте лека како би престали да пуше.

Никотинска супституциона терапија је веома ефикасна.

Никотинска супституциона терапија је на тржишту више од 40 година и постоји снажни докази, нивоа А, о њиховој ефикасности у лечењу дуванске зависности.

Циљеви никотинске супституционе терапије су:

– Стимулисање никотинских рецептора и смањење жудње и симптома кризе;
– Смањење броја никотинских рецептора током терапије у трајању од неколико недеља или месеци.

Никотинска супституциона терапија се постепено смањује током неколико недеља или месеци. Постоји довољно јаких доказа о безбедности никотинске супституционе терапије и стога не треба имати никакве дилеме у давању препорука за коришћење ове терапије. Никотинска супституциона терапија обезбеђује никотин корисницима дувана, а да при томе не уносе у организам велики број токсина који се налазе у дуванском диму, те самим тим представља добит за здравље у поређењу са наставком коришћења дувана. Постоје различити облици никотинске супституционе терапије, укључујући фластере са продуженим дејством и никотинску супституциону терапију кратког дејства као што су никотинске жваке.

Никотинска супституциона терапија је ефикасна и може удвостручити шансе пушача да заувек престане да пуши. Важно је да знате како се на правилан начин користи ова терапија, јер једино тако можете имати помоћ од ње. Саветујемо да не купујете самоиницијативно ове лекове, већ да поразговарате са вашим изабраним лекаром који ће вам дати тачна упутства за коришћење уколико процени да вам је та терапија потребна и може да вам помогне. Пратите инструкције пажљиво и користите ове производе довољно дуго и у препоручено време. Доступни су и други лекови и стратегије које ће вам помоћи да престанете да пушите.

Прочитајте неке од најчешћих заблуда у вези са овом терапијом

Мит: Ако користим никотинску супституциону терапију (НСТ), нећу имати симптоме кризе или жудњу за цигаретом.

Истина: И даље можете имати симптоме кризе или жудњу док користите НСТ. Покушајте да будете стрпљиви. Већини пушача су симптоми апстиненције посебно тешки прве недеље или две након престанка пушења и већини пушача су симптоми апстиненције мање интензивни када користе НСТ. Ако се симптоми апстиненције наставе неколико дана након почетка коришћења НСТ, поразговарајте са вашим лекаром или фармацеутом о различитим производима НСТ који вам могу помоћи.

Пажљиво пратите упутства за коришћење производа НСТ. Чак и ако се деси да попушите једну или две цигарете, наставите даље са коришћењем НСТ и наставите са процесом одвикавања од пушења. Коришћење НСТ повећава ваше шансе да се вратите на прави пут и успешно престанете да пушите.

Мит: Ако користим један производ НСТ, не могу да користим друге.

Истина: Производи НСТ се могу безбедно користити заједно. Саветујемо да послушате савете вашег лекара о овој врсти терапије и да будете под контролом. Искуства неких пушача говоре да су фластери са дуготрајним дејством и жваке са кратким дејством корисни како би се успешно носили са симптомима апстиненције и жудњом.

Мит: НСТ је прескупа.

Истина: Цена жвакаћих гума и фластера за месец дана је једнака или мања од цене цигарета које ћете попушити за месец дана.

Мит: Неки људи не би требало да користе НСТ.

Истина: НСТ је доступан више од 30 година, а до сада је спроведено много истраживања. Истраживања показују да је НСТ безбедна и ефикасна за скоро све одрасле особе у одвикавању од пушења. Саветујемо свим пушачима да разговарају са лекаром или здравственим радницима (фармацеутима) пре употребе НСТ.

Посебан опрез саветујемо трудницама, тинејџерима и људима са озбиљним здравственим проблемима. Неопходно је да разговарају са лекаром пре употребе НСТ. Озбиљни здравствени проблеми могу укључивати болести плућа и срчане проблеме. Људи са овим проблемима и даље могу да користе НСТ, али би прво требало да разговарају са лекаром.

Када се користи према упутствима, никотински фластери/жваке могу удвостручити ваше шансе за успешан престанак пушења. Најгори симптоми апстиненције трају само неколико дана до неколико недеља. Остани јак и упоран! Одвикавање од пушења је различито за свакога. Испробајте различите алате док не пронађете оне који вама највише помажу да успешно престанете да пушите.

Мит: Никотинска жвака је иста као и све друге жвакаће гуме.

Истина: Никотинска жвака не треба да се користи као обична жвакаћа гума. Никотинску жваку треба користити тако да се сажваће једном или два пута, затим се стави испод образа и ту држи 30 секунди до 2 минута, затим се жваће једном на сваки минут у укупном трајању од 20 минута. Сваки пут када се жвака сажваће (загризе) ослобађа са никотин.

Једноставан савет корисницима је да сажваћу жваку онолико често колико би пута удахнули дим цигaрете. Препоручује се употреба до 20 никотинских жвака дневно. Веће количине могу изазвати мучнину. Такође, жвака се може лепити за протезе код људи који их носе, тако да се може показати као неадекватна опција за људе са компликованим денталним протетским радовима.

Постоје и други лекови за одвикавање од пушења. Информишите се о овим лековима. Неке од њих можете купити и без рецепта лекара, а за неке вам је потребан рецепт лекара.

Реците својим пријатељима да престајете да пушите

Ако сте пушили неко време, људи вас можда знају као пушача. Одлука да престанете да пушите не значи да нећете моћи да проводите време са својим пријатељима и породицом – чак и ако и даље они пуше.

Већа је вероватноћа да ће неко ко осећа подршку околине, заувек престати да пуши. Зато пријатељи, чланови породице и значајне друге особе могу играти велику улогу у помагању особи да не пуши.

Реците својим пријатељима , породици и вољенима да желите и планирате да престанете да пушите заувек. Објасните им како могу да вам помогну. Реците им да ћете можда проћи кроз промене расположења и раздражљивост због апстиненције. Замолите их да буду стрпљиви и подржавају вас чак и ако сте лоше расположени. Добијање подршке од важних људи у вашем животу може олакшати процес одвикавања од пушења. Пријатељи, породица, сарадници и други могу бити ту за вас.

Нисте сами. Будите конкретни – реците тачно шта вам је потребно од њих. Ево неколико предлога шта да тражите од својих пријатеља, породице и сарадника:

– Да се уздрже од пушења када су са вама посебно када још увек имате симптоме кризе
– Да буду подршка – Да схвате Ваше промене расположења
– Да понуде скретање пажње
– Да прославе успехе без дувана са вама
– Да прочитају текст о томе како вам могу пружити подршку – линк већ лекторисан и достављен текст

Подршка је двосмерна улица. Ако желите да други буду ту за вас, морате бити и ви ту и за њих. Будите са својим пријатељима и помозите им када можете. Понекад мале услуге значе највише. Урадите нешто да некоме улепшате дан. Учини добро да би се осећао добро. Добри људи извлаче добро у људима.

Многи људи кажу да је тешко остати непушач у близини људи који пуше.

Савет: У реду је да направите привремену паузу од људи који не подржавају ваше одвикавање од пушења. Запамтите своје разлоге за престанак пушења и окружите се људима који ће вам пружити позитивну подршку и охрабрење.

Савет: Можда ће вам требати неко време да пронађете метод да престанете да пушите који вам највише одговара. Ако један не функционише, покушајте нешто ново. Сваки пут када покушате корак сте ближе животу без дувана. Можете се повезати са другима и проширити своју мрежу подршке преко друштвених медија: Facebook, Twiter, Instagram и други. Дајте подстицај свом друштвеном кругу повезивањем са другим људима који деле ваша интересовања и мишљења. Размислите о стварима које волите да радите и започните разговор са неком новом особом.

Моћ партнера

Партнери или супружници могу имати велики утицај на то да ли ће особа постати непушач. Неки партнери можда неће пружити подршку или ће покушати да контролишу процес одвикавања од пушења. Ово може умањити самопоуздање било коме и отежати престанак пушења. Сваки пар је другачији, али везе имају тенденцију да прате четири обрасца када су у питању партнерски односи у вези са пушењем:

Укључени: Оба партнера виде пушење као проблем због здравствених, финансијских или других разлога, али такође знају да покушај престанка може бити тежак. Без обзира на то ко пуши у вези, они покушавају да буду подршка и покажу разумевање.

Прилагодљиви: Оба партнера виде пушење као у реду и уверавају се да постоје шансе да пуше током свакодневних активности. Ово је тако чак и ако само један партнер пуши.

Неангажовани: Оба партнера виде пушење као избор сваког партнера. Чак и ако обоје пуше, често пуше када нису једно са другим.

Конфликтан: Један партнер критикује партнерове навике пушења или њихову одлуку да настави или престане да пуши. Ово може изазвати напетост, свађе и повређена осећања. Стрес у вези може навести неке да поклекну и попуше цигарету или се чак врати редовном пушењу. Ово може бити посебно тачно ако су паузе за пушење у прошлости коришћене за проналажење мира. Ако ово звучи као ваша веза, затражите помоћ од људи који вам могу пружити више подршке.

Познавање ставова вашег партнера о пушењу може вам помоћи да схватите која вам је подршка потребна да бисте постали непушач. Такође вам може помоћи да се припремите за то како би ваш партнер могао реаговати на ваш покушај да престанете да пушите. Ако мислите да ваш партнер можда не разуме ваш покушај да престанете да пушите или не жели да престанете да пушите, постоје други начини да пронађете подршку која вам је потребна.

Знајте ко је на вашој страни

Ако се окружите људима који подржавају Ваш избор да престанете да пушите, повећаћете ваше шансе да заувек останете непушач. Ваша породица, пријатељи, сарадници и други могу вам помоћи да прославите успехе, да вам побољшају расположење и одврате вас од цигарете. Али, шта ако људи до којих вам је стало не изгледају као подршка када им кажете да престајете да пушите? Можда ћете наићи на неке особе који не разумеју или који не желе да успете. Научите како да се носите са различитим начинима на које други могу реаговати.

Непушачи који то не схватају

Људи који никада нису пушили можда неће разумети колико је тешко престати. Можда мисле да је пушење само „ружна навика“. Или могу рећи ствари због којих се можете осећати лоше ако посрнете и попушите цигарету или поново почнете да пушите. Можда је тешко, али покушајте да будете стрпљиви са овим људима. Ево још неколико начина да се носите са непушачима који можда не разумеју:

– Реците им како да помогну: Реците тачно шта би за вас била права подршка. Могли бисте рећи: „Много би ми помогло када бисте са мном прославили моје мање победе без цигарета.“

– Будите позитивни: захвалите им се на помоћи и реците им колико вам је важно њихово пријатељство.

– Наведите своја осећања: Реците им како се осећате када ураде нешто што вам смета. На пример, „Осећам се лоше када причате о тренутку када сам погрешио и запалио цигарету.“

Пушачи који не желе да престану пушити

Остати пријатељ са пушачима који нису спремни да престану пушити може бити једна од најтежих ствари у процесу одвикавања од пушења, посебно ако сте пушили заједно. Чак и ако пружају подршку, и даље може бити тешко бити у њиховој близини јер би вас могли подсетити на пушење. Ово може изазвати да пожелите да пушите. Испод су неки начини на које можете остати јаки и фокусирани на свој циљ. Пробајте ово:

– Поштујте њих
– Поштујте себе
– Нађите нешто заједничко и покушајте да се нађете на местима где нема пушења.

Пушачи који нису на вашој страни

Можда постоје пушачи који нису спремни да престану пушити, а не желе да и ви то учините. Пуше у вашој близини и остављају цигарете, чак и када их замолите да то не раде. Можда вам чак кажу да не мисле да можете успети. Ово може бити обесхрабрујуће и фрустрирајуће, посебно ако је то неко са ким желите или морате да задржите комуникацију. Можда ће вам требати дистанцирање од ове особе, али то није увек могуће нити лако. Ако не можете себи да обезбедите дистанцу, испробајте једну од следећих стратегија:

– Подсетите се зашто престајете да пушите.
– Придружите се групи непушача на друштвеним мрежама које ће вас подржати.
– Планирајте да проведете време са овом особом на местима где је пушење забрањено или пронађите места где уживате да идете сами.
– Ослоните се на људе који вас подржавају када вам буде тешко.

Друштво и непушење

Када престанете да пушите, можда ћете морати да направите неколико промена у својим редовним активностима како бисте избегли покретаче пушења (линк) који би могли да доведу до поклекнућа. Можда сте забринути да ће ове промене утицати на ваш друштвени живот. Срећом, још увек можете да радите ствари у којима уживате док сте у процесу одвикавања од пушења:

– Покушајте да се дружите са људима који подржавају вашу одлуку да престанете да пушите, посебно у првих неколико недеља након престанка пушења. Овај период може бити тежак и видети друге како пуше може бити окидач.
– Ви и ваши пријатељи имате много заједничких ствари осим пушења. Подсетите се које су то ствари и укључите их у свој друштвени живот.
– Проводите време са људима због којих се осећате добро и који желе да успете.

Можда ћете морати да избегавате одређена места у процесу одвикавања од пушења – као што су барови, одређени концертни простори или подручја у којима групе људи пуше. Објасните својим пријатељима да је ова промена привремена и да их не избегавате, већ избегавате ситуације које би вас могле довести до поклекнућа.

Дружење

Ако вам је неко близак ко пуши, питајте га да ли жели да престане са вама. Могло би бити од помоћи имати некога ко разуме изазове одвикавања од пушења. Осим тога, имаћете уграђен систем подршке. Ако нису спремни да престану да пуше, имајте разумевања. Реците им да вам је заиста важно да постанете непушач. Замолите их да вам помогну да постигнете тај циљ тако што неће пушити у вашој близин или вам дозволити да запалите цигарету, без обзира колико јако желите. То је ваш пут и само ваш. Други могу ходати са вама, али нико не може да га прође уместо вас.

Много сте јачи него што мислите… не одустајте!

Замислите себе као непушача

Пушење не мора да дефинише ко сте Ви. Ако почнете да размишљате о себи као непушачу, то вам може помоћи да останете непушач. Ваш идентитет је начин на који размишљате о себи.

Ваш стил, личност, култура или друштвене групе могу бити део тога како видите себе. Део тога може укључивати и пушење. Многе жене које пуше кажу да је пушење важан део њиховог идентитета.

Пушење не мора да дефинише ко сте Ви. Ако почнете да размишљате о себи као непушачу, то вам може помоћи да останете непушач. Ваш идентитет је начин на који размишљате о себи. Ваш стил, личност, култура или друштвене групе могу бити део тога како видите себе. Део тога може укључивати и пушење. Многе жене које пуше кажу да је пушење важан део њиховог идентитета.

Замислите себе као непушача

Начин на који размишљате о себи може утицати на изборе које доносите, попут аутомобила који возите или одеће коју купујете. То такође може утицати на ваш успех да останете непушач.

– Одржавање идентитета пушача (на пример: ја сам пушач или волим да будем пушач) може отежати да постанете и останете непушач.

– Размишљање о себи као о непушачу (на пример: желим да живим здравије без цигарета или то што сам непушач чини ме слободним) може повећати ваше шансе да успешно престанете да пушите.

Добра вест је да можете променити начин на који размишљате о себи. Ако почнете да размишљате о томе зашто пушите и шта ћете добити ако не пушите, то ће вам помоћи да се припремите да покушате да престанете да пушите.

“Пушење је део мене”

Многе особе се плаше да ће изгубити део онога што јесу када престану да пуше. Покушајте да се фокусирате на ствари које ће постати боље када престанете да пушите. Запамтите да постоји толико много других ствари које вас чине оним што јесте. Престанак пушења ће учинити да ове ствари засијају јаче.

– Направите листу свих позитивних ствари о себи и ставите је негде где можете да је често видите

– Размислите шта желите да будете у будућности и упоредите себе у будућности са оним што сте сада.

“Пушење је друштвено понашање”

Можда сте забринути да ће престанак пушења променити ваше односе или друштвени живот – посебно ако сте друштвени пушач. Ево неколико ствари које ће помоћи вама и вашим најмилијима да о вама размишљају као о непушачу.

– Реците својим пријатељима.

– Пронађите друге ствари које су вам заједничке.

– Предложите активности за непушаче или се дружите са пријатељима непушачима.

– Развијте план за боравак у близини пушача.

– Нађите партнера.

– Придружите се мрежи непушача на друштвеним мрежама!

Уведите правила непушења у својој кући и аутомобилу и замолите пушаче да их поштују

Подсетите се да је за велики број пушача окидач за пушење вожња колима. Направите правило „забрањеног пушења“ за свој дом и аутомобил. Држите пепељаре, упаљаче и цигарете подаље од погледа и дохвата.

Значај правилне исхране

Ако сте забринути да ћете добити на тежини након престанка пушења, нисте једини. Многе особе које пуше брину због овога. Размислите о свим стварима које ће вам престанак пушења донети – као што је побољшање вашег изгледа и осећаја. Постати непушач може вам дати самопоуздање да постигнете друге здравствене циљеве. Не дозволите да вас брига о тежини спречи да покушате да престанете да пушите. Нека вам то постане приоритет.

Запамтите:

Можете се фокусирати на престанак пушења и даље радити друге здраве ствари. Вежбање и рекреација је одличан начин да скрене пажњу од жудње и симптома апстиненције.

Подсетите се савета за правилну исхрану, а током процеса одвикавања увек имајте при себи жвакаћу гуму или сецкано свеже поврће као што је шаргарепа или воће као што је јабука. Избегавајте црне чајеве (као што су руски, индијски, зелени) због високог садржаја кофеина.

Препоручујемо вам да пажљиво прочитате изабране савете стручњака у вези са исхраном.

Идеална тежина – мит или стварност

Вода – најбоље пиће

Антиоксиданси у храни

Алкохол и пушење

Конзумирање алкохола, укључујући и пиво, може отежати престанак пушења. За многе људе алкохол је покретач који их тера да желе да пуше. Алкохол делује на мозак и његове функције тако да ћете радити ствари без размишљања. Ово може повећати ваше шансе да поклекнете и попушите цигарету. Конзумирање алкохола је често друштвена активност. Ситуације у којима је присутан алкохол могу укључивати и више пушача. Бити у близини пушача може изазвати жељу за пушењем. Планирајте унапред како ћете се носити са овим покретачем ако сте у близини других који пуше.

Добра је идеја да покушате да се држите подаље од алкохола у првих неколико недеља након престанка пушења. Чак и након првих неколико недеља, конзумирање алкохола може отежати придржавање плана одвикавања од пушења. Покушајте да избегнете прекомерно пијење. То значи до једног пића дневно за жене и до два пића дневно за мушкарце.

Ако пијете, размислите о томе да то радите са другима који ће вас подржати у вашој посвећености да останете непушач.